Dietoloq: “İspanaq və alma öd kisəsinin sağlamlığı üçün vacibdir”
Amerikalı dietoloq Karli Hart öd kisəsini sağlam saxlamağın ən təsirli yollarından birinin liflə zəngin qidalarla qidalanmaq olduğunu bildirib.
TodayPress xəbər verir ki, bu barədə o, “EatingWell”ə verdiyi müsahibədə deyib.
Onun sözlərinə görə, meyvələr, tərəvəzlər, taxıllar və yarpaqlı yaşıl bitkilər bu kateqoriyaya daxildir. Bu qidalar yalnız həzmi dəstəkləmir, həm də safra daşlarının yaranma riskini azaldır.
Dietoloq xüsusilə avokadonun faydalarına diqqət çəkib. Bu məhsulda olan doymamış yağlar safra istehsalını stimullaşdırır, həmçinin lif, kalium və iltihabı azaldan antioksidantlar ehtiva edir.
O, həmçinin pazı, qırxıqlı kələm və ispanaq kimi yarpaqlı yaşıl bitkilərin də lif və maqnezium baxımından zəngin olduğunu qeyd edib. Bu maddələr safra istehsalını tənzimləyir və daşların yaranma riskini azaldır. Bədən tərəfindən asanlıqla həzm edilən mərciməklər də öd kisəsinin sağlamlığını qorumaq üçün əla seçimdir. Bir fincan mərciməkdə təxminən 15 qram lif var.
Hart, həmçinin alma və çuğundurun faydalarını xatırladıb. Almalar orqanizmə zərərli maddələrin həzm sistemindən qan dövranına keçməsini maneə törədən pektin adlı təbii sorbentə malikdir. Alma həzm sistemindəki artıq xolesterinlə mübarizə aparmağa kömək edir. Çuğundur isə antioksidantlarla zəngindir (məsələn, betain) və safra istehsalını tənzimləyir, həzmi yaxşılaşdırır.
Qiymət Mahir
tag: İspanaq,Alma,Sağlamlıq,Dietoloq,todaypress.az,