Qidalarda olan fruktozanın təhlükələri nələrdir? - ARAŞDIRMA

Sağlamlıq

06.12.2024 17:22

Sent-Luis Vaşinqton Universitetinin alimləri qidada olan fruktozanın qaraciyərdə konversiya yolu ilə bədəndə şişlərin böyüməsinə kömək etdiyini aşkar ediblər. 

TodayPress xəbər verir ki, bu barədə “Nature” jurnalı məlumat yayıb. 

Fruktoza qlükozada olduğu kimi xərçəng hüceyrələri tərəfindən birbaşa metabolizə olunmur. Bunun əvəzinə, qaraciyər fruktoza emal edir, onu lipidlərə çevirir və sonra hüceyrə membranları üçün tikinti bloklarına çevrilir. Bu proses şiş hüceyrələrini lazımi maddələrlə təmin edərək böyüməsini dəstəkləyir.

Tədqiqatçılar fruktozanın orqanizmə təsir yollarını izləmək məqsədilə kiçik molekulları analiz etmək üçün metabolomikadan istifadə ediblər. Onlar yüksək fruktoza ilə qidalanan heyvanlarda maddələr mübadiləsində dəyişiklikləri müqayisə edərək heyvan modellərinin toxumaları və hüceyrələri vasitəsilə maddələrin hərəkətini öyrəniblər.

Alimlər müəyyən ediblər ki, qaraciyərdə fruktoza mübadiləsinin əsas təsiri qanda lizofosfatidilkolinlərin (LPC) konsentrasiyasının artmasıdır. Bu lipidlər bədən boyunca asanlıqla daşınır, şiş hüceyrələri tərəfindən aktiv şəkildə qəbul edilir.

Təcrübələr göstərdi ki, yüksək fruktoza ilə qidalanan heyvanlarda şiş böyüməsi bəzi hallarda iki dəfə artıb. Bununla belə, fruktoza ayrıca verilsəydi, xərçəng hüceyrələri özləri effektiv şəkildə metabolizə edə bilməzdilər. Artımın sürətlənməsi yalnız qaraciyərdə fruktoza çevrilməsi səbəbindən baş verib.

Tədqiqat müəllifləri vurğulayıblar ki, fruktoza ilə zəngin qidalardan qaçınmaq xərçəng xəstələri üçün mühüm profilaktik tədbir ola bilər. Onlar həmçinin xərçəngin müalicəsində yeni yanaşmalar aça biləcək metabolik yolları bloklaya bilən dərmanların inkişaf etdirilməsi imkanını təklif edirlər.

Töhfə Səməd

tag: Fruktoza ,Qaraciyər ,Təhlükə,Metobolik, todaypress.az,