Liflə zəngin qidalar xərçəngin qarşısını almağa kömək edə bilər

Sağlamlıq

11.01.2025 14:10

Stanford Tibb Məktəbinin alimləri lifin sağlamlığa təsirlərini araşdıraraq, bu qidanın genetik fəaliyyətə və xərçəngə qarşı mübarizədəki rolunu müəyyənləşdiriblər. 

“Nature Metabolism” jurnalında 2025-ci il yanvarın 9-da dərc olunan tədqiqat, lifin həzm prosesində yaranan qısa zəncirli yağ turşularının (propionat və butirat) gen ifadəsini dəyişdirərək, xərçəngə qarşı müdafiə mexanizmlərini aktivləşdirdiyini aşkara çıxarıb.

TodayPress xəbər verir ki, lifin həzmi zamanı bağırsaq mikrobiomu tərəfindən istehsal olunan propionat və butirat, hüceyrələrdə genetik səviyyədə apoptoz (hüceyrə ölümü), hüceyrə proliferasiyası və diferensiasiyası kimi prosesləri tənzimləyən genlərə epigenetik təsir göstərir. Bu proseslər nəzarətsiz hüceyrə artımını dayandırmaq və xərçəngin qarşısını almaq üçün həyati əhəmiyyət daşıyır. 

Araşdırma nəticələri göstərir ki, qoz-fındıq, lobya, avokado və xaç ağacı tərəvəzləri kimi liflə zəngin qidaların gündəlik qəbulu yalnız ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmaqla kifayətlənmir, həm də genetik səviyyədə xərçəngin qarşısını almağa kömək edə bilər. Tədqiqatçılar hesab edirlər ki, bu yeni biliklər pəhrizin xərçəng müalicəsi ilə birgə istifadəsi üçün innovativ yanaşmaların inkişafına təkan verə bilər.

tag: lif ,Zəngin ,Qida ,Xərçəng, todaypress.az,