Diqqət: Məşhur ət pəhrizi bir çox xəstəliklərə səbəb olur
İndiana Universitetinin Tibb fakültəsinin alimləri müəyyən ediblər ki, “Carnivore” pəhrizdə heyvan mənşəli məhsulların həddindən artıq istehlakı böyrək daşlarının əmələ gəlməsi riskini artıra bilər.
TodayPress xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "The American Journal of Clinical Nutrition" jurnalında dərc olunub.
"Carnivore" pəhrizdə meyvə, tərəvəz, giləmeyvə və dənli bitkilərin nisbətinin əhəmiyyətli dərəcədə azaldılması nəzərdə tutulur.
Bunun əvəzində ət, yumurta, balıq, dəniz məhsulları və quş ətinə üstünlük verilir. Çörək və qənnadı məmulatlarının tərkibində yüksək miqdarda karbohidrat olduğu üçün onlardan da imtina etmək tövsiyə olunur. Belə bir pəhrizə keçidin artıq çəkidən qurtulmağa və mədə pozğunluğu əlamətlərini aradan qaldırmağa kömək etdiyinə inanılır.
Bununla belə, heyvan mənşəli məhsulların yeyilməsinin əhəmiyyətli mənfi cəhətləri var. Elm adamları bir il ərzində yalnız ət yeyən 68 yaşlı kişinin böyrəklərində erkən mərhələdə daş əmələ gəlməsi faktını müşahidə ediblər.
Təhlil göstərib ki, xəstədə üç növ daş əmələ gəlmə riski artıb: kalsium oksalat, kalsium fosfat və sidik turşusu.
Alimlər izah ediblər ki, "Carnivore" pəhriz bədənin turşu-əsas balansını artan turşuluğa doğru dəyişir və bu, sidikdə həll olunan maddələrin kristallaşmasına səbəb olur.
Tədqiqatçılar əlavə edib ki, liflə zəngin pəhriz (bitki lifi) bağırsaq bakteriyalarını qidalandırır. Bu səbəbdən meyvə-tərəvəzdən imtina etmək məsləhət görülmür.
Türkan İsgəndərli
tag: Ət ,Pəhriz, Xəstəlik, Sağlamlıq, Şəkər, todaypress.az,