Niyə duzlu qidalara meyillənirik ?
Dünya
22.12.2024 15:56
Ayova Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, HSD2 neyronları həm insanlarda, həm də heyvanlarda duza istəyi tənzimləyir.
TodayPress xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "JCI Insight" jurnalında dərc olunub.
Duz bədənin düzgün işləməsi üçün lazım olan vacib elementdir, lakin çatışmazlıq və ya artıqlığı ciddi sağlamlıq nəticələrinə səbəb ola bilər.
Çox az natrium qan dövranının həcminin azalmasına səbəb ola bilər ki, bu da həyat üçün təhlükə yarada bilər, həddindən artıq duz isə hipertoniya və ürək xəstəliklərinə səbəb ola bilər.
Müasir dünyada, xüsusən də ABŞ-də insanların çoxu duzu həddindən artıq miqdarda istehlak edir.
Alimlər tərəfindən aparılan araşdırma bədəndə natrium səviyyəsini tənzimləyən hormon olan aldosterona yönəlib. Bu çatışmazlıq olduqda, beyin sapında duz istehlak etmək istəyindən məsul olan HSD2 neyronları adlı bir qrup hüceyrə aktivləşir.
Alimlər siçanlar üzərində apardıqları təcrübələrdə natrium çatışmazlığının aldosteron istehsalını stimullaşdırdığını, bunun da öz növbəsində bu neyronların fəaliyyətini artırdığını və duza ehtiyacın artmasına səbəb olduğunu təsdiqləyiblər.
Bundan əlavə, tədqiqat göstərib ki, insanlarda da HSD2 neyronları var ki, bu da bu mexanizmin universallığını və duz iştahının artması ilə əlaqəsini təsdiqləyir.
Tədqiqatçılar vurğulayıblar ki, HSD2 neyronları natrium iştahından məsul olan yeganə neyron dövrə ola bilər.
Günəş Mərd
tag: Natrium ,Alimlər ,Tədqiqat,Təzyiq,Todaypress.az,