Hansı qidaları kiflənəndə yemək olar?

Dünya

28.06.2024 01:42

Qidaların üzərindəki kif çox vaxt sağlamlıq üçün risklər yaradır və istehlak edilməməlidir. Ancaq bununla belə bəzi istisnalar var. Bəs kifli qidalardan istifadənin sağlamlığa təsiri nədir? Hansı hallarda bu qidaları təhlükəsiz şəkildə istehlak edə bilərik?

TodayPress istehlak edilə bilən kifli qidaları təqdim edir:

Kiflənmiş qidaları istehlak etmək təhlükəsizdirmi?

Kiflənmiş qidaların istehlak edilib-edilməməsi yeməyin növündən və kifin yayılma dərəcəsindən asılıdır. Bəzi qidalar kifləndikdən sonra hələ də istehlak edilə bilsə də, digərləri sağlamlığı riskə ata bilər.

Qəlibsiz hazırlanmış sərt pendir

Bu pendirlərdə kif adətən məhsula dərindən nüfuz edə bilmir. “ Asiago”, “Pecorino”, “Parmesan” və “Cheddar” kimi sərt pendirlərdə kif  olan hissənin ətrafını və altını ən azı 2,5 sm kəsmək lazımdır.

“Gorgonzola”, “Roquefort” və “Stilton” kimi pendirlərin də üzərində kif varsa, qəlib yerinin ətrafında və altından ən azı 2,5 sm kəssəniz, onları istehlak edə bilərsiniz.

Bu pendirlər qəsdən “Penicillium roqueforti “və ya “Penicillium glaucum” kimi qəliblərlə aşılanır. Bu qəliblər pendirin daxili strukturunda mavi-yaşıl damarlar yaradır və özünəməxsus dad və ətir verir. Nəzarətli şərtlərdə istehsal edildiyi üçün bu pendirlər təhlükəsiz şəkildə istehlak edilə bilər.

Duzlu pendirlər (feta, feta pendiri)

Bu pendirlər adətən duzlu suda saxlanılır və duzlu suyun qoruyucu təsiri sayəsində onların səthində əmələ gələn kif təbəqəsi adətən zərərsiz hesab olunur. Bununla belə, istehlak edərkən səthi yuyaraq və ya kəsərək çıxarmaq lazımdır.

Sərt tərəvəz və meyvələr (kök, kələm, alma və bolqar bibəri kimi)

Kif yalnız belə qidaların səthində qalır. Onlar kiflənmiş hissələri təmizləndikdən sonra istehlak edilə bilər.

Sərt kolbasa, qurudulmuş ət məhsulları

Bu məhsulların səthində kif olması normaldır. Səthdəki həmin hissəni təmizləyib istehlak edə bilərsiniz.

Ümumilkdə isə sağlamlığınızı riskə atmamaq üçün qidaların düzgün saxlanmasına diqqət edilməli və kiflənmiş qidalardan şübhələndiyiniz zaman ondan istifadə etməməlisiniz.

 GÜNEL

tag: Pendir, Kifli qida,Sağlamlığa zərər,duzlu pendir, todaypress.az,